neptunus
home zwemlessen zwemclub binnenspeeltuin foto's geschiedenis info contact  
neptunus

Ontstaansgeschiedenis

De ouders van Fernand Vangermeersch, geboren en getogen in Ronse, hadden een wasserij. Een chemicus kwam hierin goed van pas, dus trok Fernand op zijn achttiende naar de universiteit van Gent, waar hij ook afstudeerde als chemicus. Van de vader van een kotgenoot leerde hij zwemmen in de Schelde. Diezelfde kotgenoot wilde zijn diploma van zweminstructeur behalen, en opdat hij niet alleen moest gaan, ging Fernand maar mee.

In 1953 vond Fernand dat het tijd werd om op eigen benen te staan en vertrok naar het verre Riemst om er een wasserij te kopen. Hier leerde hij enkele jaren later zijn vrouw, Liza Heynen kennen, en in 1960 gaven zij elkaar het ja-woord.

In 1970 werd Fernand het slachtoffer van een ongeluk in Duitsland. Hij brak hierbij een wervel en liep een schedelbreuk op. Na zijn operatie vertelde de chirurg dat hij minstens drie tot vier keer per week zou moeten zwemmen in water van minstens 25 °C. Er waren toen wel zwembaden, maar de maximumtemperatuur van het water van deze zwembaden bedroeg in het beste geval slechts 18 °C.

In diezelfde periode was Fernand voorzitter van de oudervereniging, die naarstig zocht naar een zwembad waarin de kinderen konden leren zwemmen. Toen Fernand in februari 1971 het zwembad van het College in Visé zag (zeer rudimentair, gewoon een bak die op de grond gezet was), liet hij zich ontvallen: “Maar dat kan ik bij mij ook maken!” Diezelfde week belden al vier scholen met de vraag of Fernand een zwembad ging maken. Meer had Fernand niet nodig, en op 15 mei 1971 werd hun zwembad, Neptunus, geopend. De wasserij werd naar achter verplaatst en op de plaats van de vroegere wasserij, staat nu het zwembad.

zwembad neptunus

Het huwelijk van Fernand en Liza werd gezegend met vijf kinderen (en ondertussen ook tien kleinkinderen). De jongste, Ronald, is geboren op 5 mei 1972 boven het zwembad (dit werd na de bevalling naar beneden geroepen en gevierd in het cafetaria!). Het kon natuurlijk niet anders dan dat hij het zwembad zou overnemen. Samen met zijn vrouw Silvie Steegmans nam hij het roer over in 1994. Zij verbouwden onmiddellijk het cafetaria.

Twee jaar geleden verbouwden ze tevens het zwembad waardoor het meteen een stuk groter werd. Ook kwam er een gloednieuw en groter cafetaria bij, en breidden ze het zwembad uit met een fantastische, professioneel geïnstalleerde binnenspeeltuin waarin de kleintjes naar hartelust kunnen ravotten.

Maar Ronald en Silvie zitten niet stil, ze zitten barstensvol goede ideeën en popelen om die allemaal te realiseren. Hun nieuwste idee is het uitbreiden van de speeltuin! Zwembad Neptunus is een aanrader voor jong en oud, er is voor elk wat wils. Het is zeker de moeite om een kijkje te komen nemen. Tot gauw!

zwembad neptunus

 

 

neptunus
neptunus
neptunus
neptunus